Selanik Atatürk Evi Yenileme Çalışmasına İlişkin Bilgi Notu, 1.02.2016

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak T.C. Selanik Başkonsolosluğu himayesinde hizmet sunulan Atatürk Evi’nin restorasyon ve teşhir-tanzim gereksinimleri T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenerek, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının dikkatine getirilmiştir. Bunun üzerine dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay 9 Temmuz 2008 tarihinde Atatürk Evi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulunmuş, restorasyon projesinin hazırlanması konusunda Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nü talimatlandırmıştır.

Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 24 Haziran 2010 tarihinde imzalanan Protokol çerçevesinde Ev’in restorasyonunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sponsorluk Protokolü imzalayan Bilgili Holding üstlenmiştir.

Restorasyon için Yunan makamlarından gerekli izinlerin alınması amacıyla proje dosyası ilk olarak 12 Ocak 2011 günü Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı Orta Makedonya Modern Anıtlar Dairesi’ne iletilmiştir. Atatürk Evi'nin Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 22 Temmuz 2011 tarihinde “modern anıt” olarak tescil edilmesinin ardından ilgili Yunan makamlarının 3 Kasım 2011 tarihli onayıyla belirlenen kapsamlı restorasyon projesi çerçevesinde, ulusumuz için manevi önem taşıyan tarihi binanın aslına uygun şekilde korunması ve Ulu Önderimizin hatırasına yakışacak çağdaş müzecilik anlayışıyla yenilenmesi amacıyla özenli bir çalışma içine girilmiştir.

Uzun yıllardır bu kadar kapsamlı bir onarımdan geçmemiş olan Atatürk Evi’nde proje ve izin safhalarının tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmaları 18 Haziran 2012 tarihinde başlatılmıştır. Restorasyon öncesinde sergilenen eserlerin büyük bölümü, Yunan güvenlik makamları eskortuyla önce 30 Temmuz 2012’de kara ve ardından 9-13 Ekim 2012 tarihlerinde havayoluyla ülkemize gönderilmiştir. Ev’de sergilenen yeni malzemeler ise 26 Mart ve 27 Haziran 2013 tarihlerinde karayoluyla Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgili Yunan makamlarının desteğiyle ülkemizden Selanik’e ulaştırılmıştır.

Restorasyon projesi kapsamında, Başkonsolosluk ve Atatürk Evi bahçelerinin arasına kapı ve demir çit eklenerek girişleri ayrılmış, bahçe düzenlemesi yapılmış, peyzaj çalışması gerçekleştirilmiş, o dönemden kalan nar ağacı koruma altına alınmış, Ev’in girişi İsaias sokağından olacak şekilde yeni giriş kapısı, güvenlik noktası ve pergola yerleştirilmiştir. Engellilere de hizmet verebilecek şekilde bahçe zeminine taş döşenerek kullanım alanı genişletilmiş, iki adet lavabo inşa edilmiştir. Mübadeleden sonra Ev’e yerleşen Rum aile tarafından binaya eklenen iki katlı lavabo bölümü yıkılarak, yapı Atamızın doğduğu dönemdeki orijinal haline döndürülmüş, dış cephesi boyanmış, bahçe ve bina aydınlatması takılmıştır. Ahşap kapı ve pencere kasaları zımparalanıp boyanmıştır. İç cephede, zemin kattaki merdiven çıkışı rahatlatılmış, ahşap döşemeler onarılmış, eskimiş tavan çıtaları yenilenmiş, Atatürk’ün doğduğu odaya sonradan yapılan alçı tavan kazınarak orijinal haline döndürülmüş ve tüm katlar boyanmıştır. Ayrıca, Ev’in elektrik ve ısıtma-soğutma sistemi iyileştirilmiş, yangın ve hırsız alarm sistemleri kurulmuştur. Bunların ardından ise ayrıntılı bir şekilde hazırlanan teşhir ve tanzim faaliyetlerine girişilmiştir.

Bina dış cephe ve bahçe yenileme işlemlerinin tamamlanmasıyla, Ev’in bahçesi 10 Kasım 2012 tarihinde düzenlenen törenle ziyarete açılmış, bahçeye yerleştirilen göndere ilk defa bayrağımız çekilmiştir. Başkonsolosluk yerleşkesinin arkasında, Atatürk Evi’nin hemen yanında yer alan İsaias Sokak’ta Selanik Belediyesince hazırlanan plan uyarınca yürütülen çevre düzenleme çalışmaları 17 Mayıs 2013 tarihinde tamamlanmıştır. Yenilenmiş bahçeye ziyaretçi girişi böylece İsaias Sokak’tan gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

Atatürk Evi restorasyon projesine Ana Sponsor Bilgili Holding başta olmak üzere, ana konsept ve içerikte Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hasan Fırat Diker, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Göleç ve Arş. Gör. Ali Naci Özyalvaç, tarih danışmanlığında Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Kemal Arı, Yrd. Doç. Dr. Alev Gözcü, Dr. Fevzi Çakmak ve Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Neval Konuk, filmler ve görsel konsept alanında Yönetmen Erdal Murat Aktaş, seslendirmede ise Selçuk Yöntem (Türkçe), Defne Samyeli (İngilizce) ve Vasiliki Dimitriou (Yunanca) katkıda bulunmuştur. Atatürk Evi’nde sergilenmek üzere hazırlanan Atatürk heykeli ise heykeltraş Murat Daşkın’ın eseridir.

Projenin tamamlanmasıyla 16 Ağustos 2013 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik tarafından törenle ziyarete açılan Atatürk Evi, Pazartesi günleri dışında, ülkemizdeki ve Yunanistan’daki resmi ve dini bayram tatilleri dahil haftanın her günü 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilerimize hizmet sunmaktadır.

Atatürk

Pazartesi - Cuma

09:00 - 17:00

Çalışma Saatleri: 09:00 - 17:00
1.01.2025 Yeni Yıl
6.01.2025 Theofania
3.03.2025 Kutsal Pazartesi
25.03.2025 Milli Gün ve Dini Bayram
18.04.2025 21.04.2025 Paskalya
1.05.2025 İşçi Bayramı
6.06.2025 Kurban Bayramı
9.06.2025 Hamsin (Kutsal Ruh Günü)
15.08.2025 Meryem Ana'nın Ölüm Günü
28.10.2025 "Ohi" Bayramı (Milli Gün)
25.12.2025 26.12.2025 Noel